Zoeken

Een digitale piano kopen: waarop moet je letten?

Digitale piano kopen waarop moet je letten?

Wanneer je een digitale piano (vaak ook ‘elektrische piano’ genoemd) wil kopen, word je overspoeld door informatie.
Allerhande merken, modellen, prijzen en adviezen proberen je aandacht te trekken.
Maar waar moet je nu echt op letten als je op zoek bent naar een digitale piano?

Dit komt aan bod:

Een digitale piano met 88 toetsen
Een digitale piano met een aanslaggevoelig klavier
Kies voor een kwaliteitsmerk zoals Yamaha, Kawai, Roland of Casio
Draagbare digitale piano of vaste, digitale huiskamerpiano?
Elementen waar je ook oog voor moet hebben
Waarom voor een digitale piano kiezen?
Waar moet je op letten als je een tweedehands digitale piano wil kopen?
Tot slot: laat je adviseren

Een digitale piano met 88 toetsen

Wanneer je met pianolessen begint, heb je een piano nodig met 88 toetsen. Waarom dat precieze cijfer zo belangrijk is? Wel, een moderne, akoestische piano, ook gekend als ‘rechte piano’ of ‘buffetpiano’, heeft altijd 88 toetsen. Een digitale piano voor het volgen van pianolessen, heeft dus ook 88 toetsen nodig.

Piano’s met minder toetsen zijn doorgaans keyboards, synthesizers of stagepiano’s of soms zit je zelfs eerder in het speelgoedgamma… Hoewel keyboards, synthesizers en stagepiano’s zeker interessant zijn bij allerhande evenementen, is dit niet het type instrument dat je zoekt wanneer je je pianotechniek nog moet ontwikkelen.

Beperk je dus niet tot zo’n (soms erg goedkoop) instrument met minder toetsen “omdat je de toetsen in het begin toch niet allemaal gebruikt” of “om eens uit te proberen en daarna iets degelijks te kopen”. Het is belangrijk dat je vanaf het prille begin op een kwalitatieve digitale piano kunt oefenen, zodat je er van bij het begin plezier aan beleeft.
Digitale piano’s heb je ook in alle prijsklassen, maar daarover later meer!

Een digitale piano met een aanslaggevoelig klavier

Een digitale piano probeert de aanslaggevoeligheid en de weerstand van een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen.

De term ‘aanslaggevoelig klavier’ of ‘aanslaggevoeligheid’ is de mate waarin een digitale piano reageert op de snelheid en/of de kracht waarmee een toets wordt ingedrukt. Andere termen die in deze context vaak gebruikt worden zijn ‘responsief klavier’, ‘gewogen klavier’ of ‘klavier met gewogen toetsen’.

Wanneer je een pianotoets zacht indrukt, produceert een digitale piano met een aanslaggevoelig klavier een zacht geluid. Wanneer je de toets hard en snel indrukt, is de klank luider.

Waarom is dit zo belangrijk?
Om een goede speeltechniek te ontwikkelen, moeten je vingers gewoon worden aan de weerstand van de pianotoetsen. Zo leer je vanaf je eerste kennismaking met je piano hoe het voelt en welke kracht je moet gebruiken om heel zacht (pianissimo) of heel luid (fortissimo) te spelen. Daarnaast is die weerstand ook essentieel om de snelheid tussen de vingers onderling te optimaliseren. Bovendien is het voor jonge, beginnende pianisten vaak erg moeilijk om bij een auditie, klasconcert of examen plots op een vleugelpiano te moeten spelen. Dat voelt helemaal anders aan. Als je dan niet gewoon bent om thuis op een digitale piano met een gewogen klavier te spelen, dan ga je die weerstand van het klavier van een vleugelpiano niet snel (genoeg) onder de knie krijgen.

Kies voor een kwaliteitsmerk zoals Yamaha, Kawai, Roland of Casio

Er zijn zo-véél verschillende merken van digitale piano’s. De prijzen verschillen enorm. En toch mag je je niet laten verleiden door lage prijzen van minder bekende merken die je lokken met heel wat toeters en bellen.

Ga voor een kwaliteitsmerk zoals Yamaha of Kawai. Ook Roland en Casio zijn uitstekende merken om te overwegen wanneer je een digitale piano wil kopen.

Waarom?

Yamaha en Kawai hebben een heel lange traditie in pianobouw. Zowel de akoestische als digitale instrumenten worden met vakmanschap en zin voor innovatie steeds verder ontwikkeld. Dat beide merken bovendien over de beste akoestische concertvleugels beschikken, is een reden te meer om de schitterende piano-samples die hieruit voortvloeien voor de digitale piano’s, eens met eigen oren te beluisteren.

Ook Roland en Casio zijn invloedrijke merken voor digitale piano’s.
De synthesizers van Roland zijn niet weg te denken uit de popmuziek van de jaren ‘80 en ’90. Daarnaast heeft Roland een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van MIDI (afkorting voor Musical Instrument Digital Interface): een universele manier om muziekapparatuur in realtime met elkaar te laten communiceren. Roland blijft ook vandaag innoveren en brengt geregeld nieuwe instrumenten uit die professionele en amateur-pianisten steeds weten te charmeren.

Casio, die vooral gekend is voor het segment ‘budget digitale piano’s’, heeft met de Privia en Celviano serie ook enkele zeer gewaardeerde digitale piano’s uitgebracht. Het zijn betrouwbare instapmodellen die beginnende pianisten met een beperkter budget heel wat speelplezier garanderen. Daarnaast heeft Casio ook z’n weg verder gezocht (én gevonden) naar het topsegment van de digitale piano’s. Ze zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met het Duitse akoestische pianomerk Bechstein. De hybride piano’s die uit deze samenwerking voortvloeien, zijn een interessante combinatie van de hoogwaardige pianoklanken van de akoestische Bechstein-vleugels en een echt pianomechaniek.

Een bijkomend voordeel van een kwaliteitsmerk is dat ze doorgaans over een goed uitgebouwde (en snelle) klantenservice beschikken. Het kan altijd gebeuren dat er per ongeluk een grote kras in het meubel van je piano terecht komt. Een reservestuk is snel bijbesteld en kan meestal gemakkelijk vervangen worden. Misschien kraakt de pedaal of hoor je een tikkend geluid? Dan kan een technicus van het service centrum jou uit de nood helpen.
Heb je bovendien je piano gekocht bij een gespecialiseerde pianowinkel? Dan mag je erop rekenen dat zij het contact verzorgen tussen jou en de pianotechnicus.

Draagbare digitale piano of vaste, digitale huiskamerpiano?

Je kan voor een draagbare digitale piano kiezen of voor een digitale huiskamerpiano waarbij ook de pedalen ingebouwd zijn.

Kies voor een draagbare digitale piano:

  • Wanneer je op verschillende locaties piano wil spelen met jouw eigen instrument: bijv. thuis maar ook tijdens een repetitie met andere muzikanten of als je je piano wil meenemen wanneer je voor een weekend naar een appartement aan zee gaat. Zo’n draagbare piano past gemakkelijk in een stadswagen. Je kunt de piano beschermen door deze in een draagtas te vervoeren. Er bestaan verschillende modellen en formaten.
  • Als de hoogte van het statief waarop je je piano plaats, belangrijk is. Zo hadden wij laatst een dirigent die zijn koor met zijn digitale piano begeleidt. Omdat alle koorleden recht staan, was het voor hem belangrijk dat het statief van zijn digitale piano voldoende hoog geplaatst kon worden. Hij koos voor een kruisstatief waardoor hij in de beste omstandigheden kon dirigeren én piano spelen.
  • Wanneer je minder eisen hebt voor het gebruik van de pedalen. Standaard is er een pedaal bij een draagbare piano inbegrepen, maar de functionaliteit van zo’n pedaal beperkt zich doorgaans tot ‘aan’ of ‘uit’. Daarnaast ligt de pedaal gewoon op de grond. Wanneer je deze veel gebruikt, durft de pedaal weg te schuiven. Een beter alternatief is een pedaal met ‘halfpedaalfunctie’ die je apart kunt aankopen. Hierbij kun je meer nuance aanbrengen bij het indrukken van de pedaal.

Kies voor een digitale huiskamerpiano:

  • Als de piano op een vaste plaats kan blijven staan. De meeste digitale piano’s kun je met twee personen optillen om bijvoorbeeld eens sporadisch achter de piano te poetsen. Regelmatige verplaatsingen laat zo’n model echter minder toe.
  • Wanneer je de perfecte speelhouding bij elke oefenbeurt wil aanhouden. Het onderstel is immers op de juiste hoogte gemaakt waardoor je, mits je pianobankje goed afgesteld is, steeds in de correcte speelhouding aan de slag gaat.

En dan bestaat er ook nog een combinatie van beide: sommige draagbare piano’s (bijv. de Roland FP-30X BK – digitale piano zwart) kunnen ook aangekocht worden met een vast onderstel én een vaste pedaalunit met 3 pedalen.

Het is hierbij niet de bedoeling om dat onderstel steeds uiteen te halen wanneer je op verplaatsing speelt; dan is een kruisstatief interessanter.
Het biedt wel de mogelijkheid om een erg stabiele en compacte setting te creëren voor een draagbaar model waarbij je 3 pedalen ter beschikking hebt.

Elementen waar je ook oog voor moet hebben

Digitale piano’s heb je in alle prijsklassen, ook van bovengenoemde kwaliteitsmerken. Wat is nu het verschil tussen een digitale piano uit de instapreeks en de topmodellen?

Natuurlijk kunnen we hier niet in detail alle verschillen tussen instap- en topmodellen belichten. Toch zijn er enkele zaken die terugkomen en die misschien voor jou van belang kunnen zijn.

Gebruiksgemak

Een groot verschil tussen digitale piano’s uit de instapreeks en deze uit de hogere segmenten is het gebruiksgemak. Uiteraard zullen alle merken hun uiterste best doen om zo intuïtief mogelijk de verschillende functies aan te bieden. Toch is er een belangrijk verschil: digitale piano’s uit het hogere segment beschikken meestal over een tamelijk grote display waarmee je heel gemakkelijk kunt navigeren. Bij de goedkopere modellen wordt deze navigatie gestuurd vanuit de toetsen van het klavier. Je moet dan een toetsencombinatie indrukken om bijvoorbeeld de snelheid van de metronoom aan te passen. Dit moet je opzoeken (en onthouden). Ook wanneer je een andere klank wil gebruiken, moet je even toveren met de toetsencombinaties. Niet onoverkomelijk, maar het nodigt minder uit om te experimenteren omdat je de handleiding hiervoor steeds moet raadplegen.

Kleur en design

Er zijn vaak heel wat kleurvariaties mogelijk bij digitale piano’s. Standaard heb je een mat zwarte of witte afwerking waarbij je de houtstructuur, de nerf, kunt zien. Maar je hebt ook verschillende bruintinten van heel licht (light oak) tot donkerbruin (dark walnut) of zelfs zwart hoogglans zoals een akoestische piano.

Hoe duurder de piano, hoe gesofisticeerder ook het design. Ben je op zoek naar een digitale piano die de looks heeft van een akoestische piano? Of wil je eerder een compact model dat weinig plaats inneemt? Dit hangt af van jouw persoonlijke smaak én van de beschikbare plaats voor jouw piano.

Klankkleur en geluidsweergave

De kwaliteit van de boxen evolueert mee met de prijs van de digitale piano. En dat kan best een groot verschil zijn! Neem je tijd om eenzelfde muziekstuk in dezelfde geluidssterkte op verschillende modellen te beluisteren. Ook tussen de merken onderling kan je een groot verschil in klankkleur opmerken. Bij kwaliteitsmerken zijn er geen ‘slechte’ klanken, maar je kunt zelf wel een uitgesproken voorkeur hebben.

Probeer ook eens een koptelefoon uit! Vaak klinkt de piano opnieuw helemaal anders. Misschien ben je van plan om vooral met een koptelefoon te spelen? Dan speelt de kwaliteit van de boxen een minder grote rol.

Waarom voor een digitale piano kiezen?

De redenen waarom men een digitale piano verkiest boven een akoestische piano, zijn erg divers.

We zien in onze winkel vaak gezinnen met kinderen langskomen waarbij zoon- of dochterlief voor piano gekozen heeft. De jonge ouders willen hen best die kans geven, maar hebben toch wat praktische bezwaren.

Allereerst de beschikbare ruimte. De piano komt vaak terecht in de woonkamer en daar is de beschikbare ruimte eerder beperkt. Bij sommige gezinnen moet de piano op de slaapkamer van zoon of dochter gezet worden. Doordat de meeste digitale piano’s uit verschillende onderdelen bestaan die je Ikea-gewijs in elkaar zet, kun je de piano gemakkelijker op een bovenverdieping plaatsen. Een akoestische piano kan je veel minder gemakkelijk op een verdieping plaatsen.

Daarnaast hebben deze gezinnen ook de gekende ‘ochtend-‘ en ‘avondspits’. Dat is ook vaak het moment om dat dagelijkse kwartiertje piano spelen in te plannen. Dan is het nog zo handig dat de pianist ongestoord kan spelen met een koptelefoon aan of zelfs zonder koptelefoon maar met gedempt volume. Ook het gezin kan zo de activiteiten (bijv. naar televisie kijken) of de gesprekken aan tafel gemakkelijk verder zetten.

Ook de prijs speelt een belangrijke rol. Een goede (draagbare) digitale piano heb je (zonder accessoires) al vanaf om en bij de 500 euro (bijv. Roland FP-10). Een instapmodel met een vast onderstel al vanaf een kleine 1.000 euro (bijv. Casio Privia PX-870). En een echte huiskamer digitale piano vanaf 1.500 à 1.600 euro (bijv. Roland HP702). Bij een akoestische piano ligt de prijs voor een instapmodel toch wel beduidend hoger; al bieden de meeste pianowinkels interessante huur-koop-formules aan om de hogere aankoopprijs in stukjes aan te bieden.

Een digitale piano heeft ook een hele reeks andere functionaliteiten die de pianist, van beginner tot gevorderd, uitdagen om te blijven experimenteren. Bijvoorbeeld door verschillende klanken en lagen te combineren, ritmes toe te voegen, via Bluetooth mee te spelen met je favoriete muziek. Ook de mogelijkheid om je eigen muziek op te nemen, is één van de meest gebruikte functies.

Tot slot vraagt een digitale piano ook weinig onderhoud. Een digitale piano moet niet gestemd worden zoals een akoestische piano. Bij correct en zorgvuldig gebruik, moet je bij kwaliteitsmerken zelden of nooit hulp van een technicus vragen.

Waar moet je op letten als je een tweedehands digitale piano wil kopen?

We vallen in herhaling wanneer we opnieuw benadrukken dat je best enkel en alleen een tweedehands aankoop overweegt van een kwaliteitsmerk.

Wat we vaak in onze winkel horen, is dat men online een digitale piano gevonden heeft van merk x en dan noemen ze de reeks en het model. Fier voegen ze er dan nog de erg lage prijs aan toe. Of ze een goede koop gedaan hebben?
Blijkt dat dit een digitale piano is van een reeks die al heel lang niet meer geproduceerd wordt… Natuurlijk is zo’n piano niet duur…
Digitale piano’s evolueren zo snel, dat je best geen instrument meer aankoopt dat verder dan 1 versie verwijderd is van wat momenteel in de winkels ligt. Informeer je (online) grondig over de reeks en het model! Dat vraagt wat opzoekwerk, maar het zorgt er wel voor dat je geen museumstuk in huis haalt. Een bijkomend voordeel van een piano die de verkoper recent heeft aangekocht en meteen terug verkoopt, is dat de garantie misschien nog geldig is. Zeker altijd eens naar informeren!

Daarnaast is het essentieel dat je de digitale piano kunt uitproberen, zelfs al kan je zelf nog geen piano spelen. Druk alle toetsen in en controleer of ze allemaal werken en geen nare bijgeluiden maken. Werken alle andere knoppen of functies? Best probeer je alles zelf even uit (of gidst de verkoper je even doorheen de functies) zodat je thuis niet voor verrassingen kom te staan. Ook kun je eens vragen hoe de piano gepoetst werd. Als je hoort dat hier veel water en natte doeken gebruikt werden, dan ben je maar beter op je hoede… De componenten van een digitale piano zijn erg fragiel en kunnen absoluut niet tegen water!
Een tweedehands digitale piano zomaar online kopen zonder die gezien en gehoord te hebben? Absoluut geen goed idee…

Wij raden ook steeds aan om de originele factuur of de originele garantiebewijzen op te vragen. Dat bevestigt enerzijds de leeftijd van het instrument maar anderzijds weet je hiermee ook of je je kunt vinden in de huidige vraagprijs (maar natuurlijk heb je zelf ook al online wat research gedaan bij vergelijkbare modellen!). Informeer ook altijd of het instrument herstellingen heeft ondergaan. Als dit het geval is, raden wij ten zeerste af om het instrument te kopen.

Bespreek ook eens hoe het transport naar jouw huis of locatie kan verlopen. Kan de piano nog gemakkelijk uit elkaar gehaald worden? Of verplaats je het in 1 stuk? Als je het instrument zelf transporteert, raden we je aan voldoende dekens en kussens te voorzien zodat je alle scherpe randen netjes kan inpakken tijdens het transport. Zo’n rol rekfolie (die je normaal gebruikt om je etenswaren in de koelkast mee af te dekken) kan hierbij goud waard zijn…

Tot slot: laat je adviseren…

Een digitale piano kopen, vraagt heel wat voorbereidend opzoekwerk. Er zijn zoveel merken en modellen, zoveel leuke functies, zoveel opties.

Wat heb je nu echt nodig? Wat is ‘nice to have’?
Welke piano’s zijn snel leverbaar? En welke modellen zijn momenteel, omwille van de Corona-pandemie, helaas moeilijker te verkrijgen?

Bij een gespecialiseerde pianowinkel staan gediplomeerde pianotechnici en/of professionele pianisten je te woord. Zij helpen je op weg vanuit hun jarenlange ervaring en expertise. Van jonge gezinnen met startende pianisten en bijzonder enthousiaste amateurs die op kot ook piano willen spelen tot doorwinterde professionele pianisten: in een gespecialiseerde pianowinkel hebben ze alle knowhow in huis om je te helpen kiezen zodat jouw piano perfect aanvoelt en magisch klinkt, het design je helemaal bevalt en je ook over het transport geen zorgen moet maken.

Heb je nog vragen of opmerkingen bij dit artikel?
Laat het ons weten!

We wensen je héél veel succes toe bij jouw zoektocht naar het perfecte instrument!


Paasvakantie 2024

We waaien even uit aan zee… Onze winkel is terug open op zaterdag 6 april van 10u tot 12u. Piano stemmen? Stemafspraken kan je voortaan zelf inplannen via onze tool.Je kan uiteraard ons steeds bereiken via 057 33 41 89.


Lees meer
30 jaar Piano's Verhulst

30 jaar Piano’s Verhulst

Van een kleine winkel in hartje Poperinge tot een eigen toonzaal met atelier en magazijn en alles ertussenin… Piano’s Verhulst heeft de voorbije 30 jaar niet stilgezeten! Bart Verhulst, pianist en pianodocent aan de Kunstacademie in Poperinge en Ieper, startte 30 jaar geleden het bedrijf Piano’s Verhulst op. Hij was immers gedreven om pianomuziek en …


Lees meer
bancontact
belfius
ideal
kbc
maestro
mastercard
visa
gls_group_gls_logo_svg
vvpn-logo-zonder-txt-200-1