Zoeken

Een muzikaal avontuur begint bij de juiste piano!

Handige tips voor het online kopen van een tweedehands piano

4 handige tips voor het online kopen van een tweedehands piano

Tip 1: Kijk verder dan de stembeurt

Het klinkt erg verleidelijk wanneer je ziet dat een piano “alleen gestemd moet worden”.

Maar pas op!

Dit zinnetje wekt de illusie dat de piano in perfecte staat is, terwijl dit vaak niet het geval is…

Een pianotechnicus voert tijdens het stemmen ook kleine reparaties uit en voorziet tijd om ook het mechaniek even te controleren.
Wanneer een (oude) piano te koop wordt aangeboden aan een zeer lage prijs, heeft dat instrument de laatste jaren zeker weinig of geen onderhoud gehad. Wrijving bij de hefbomen (waardoor de toetsen sloom reageren), afgesleten hamerkoppen (met of zonder ongewenste bezoekers zoals muizen), piepende pedalen, … zijn daardoor zeker aan de aandacht ontsnapt.

Je kan altijd eens de factuur opvragen van de laatste stembeurt(en). Zo heb je meteen een duidelijk beeld van het onderhoud van de piano die je op het oog hebt.

En kijk je ook eens goed waar de piano opgesteld staat?
Direct zonlicht en warmtebronnen zoals haarden of radiatoren, hebben een negatieve invloed op houten meubels.
Ook een plaats waar er veel temperatuurschommelingen zijn, zoals een garage of een veranda, zijn absoluut nefast voor een akoestische piano.

Denk dus niet alleen aan de stemming van de piano, maar ook aan de volledige staat van het instrument.

Tip 2: Laat je niet verleiden door ‘gratis’

Gratis is altijd aantrekkelijk, maar wees voorzichtig als het over piano’s gaat.

Een degelijke (nieuwe) piano voor beginners van Yamaha, bijvoorbeeld de Yamaha b1 in zwart hoogglans, kost rond de 4.000 euro.
Jazeker, een tweedehands piano kost een stukje minder.
Maar het mag geen verrassing zijn dat onze wenkbrauwen lichtjes beginnen te fronsen als een akoestische piano aan minder dan 1.000 euro wordt aangeboden.

Enerzijds hebben goedkope of gratis piano’s vaak jarenlang ongebruikt gestaan en werden ze hierdoor niet regelmatig onderhouden. Dan kunnen de reparatiekosten uiteindelijk hoger uitvallen dan de waarde van de piano zelf. Een stembeurt helpt de zaak dan meestal niet voldoende vooruit, zoals hierboven beschreven.

Anderzijds verschijnen heel wat piano’s online die misschien wel imponeren met de kandelaars en andere franjes, maar die op vlak van mechaniek bijzonder verouderd zijn.
Hier verschijnen de vele akoestische piano’s met een bovendemper op het toneel. Piano’s met bovendemper werden tot circa 1920 gebouwd. Tegenwoordig is het dempermechaniek helemaal anders ontworpen bij moderne piano’s.
Piano’s met een bovendemper moeten in uitstekende staat zijn én van een kwalitatief merk wanneer je zo’n instrument wil overwegen. Anders, niet in huis nemen. Echt waar. Geloof ons!

Tip 3: Calculeer ook het transport in

Een gratis piano betekent nog niet dat die gratis tot in je woonkamer gebracht wordt…

Ga je voor het risico om de piano zelf met (letterlijk) man en macht (zonder schade) te verhuizen of schakel je een professionele verhuizer met muzikale feeling in?

Een piano is een groot volume om op te heffen. Wij gebruiken een aantal hefboomtechnieken waardoor we zonder extreme inspanningen het instrument kunnen verplaatsen.
Wil je de piano in huis ook nog af en toe eens verplaatsen? Bijvoorbeeld om eens achter de piano te kunnen poetsen?
Dan raden we je aan om de wieltjes van de akoestische piano in sokkels te plaatsen. Onze sokkels hebben een kuiltje in reliëf waardoor de wieltjes er goed in blijven staan. De onderkant is gemaakt van teflon. Hierdoor kan je het instrument gemakkelijk verschuiven zonder schreven te maken in je parket of natuurstenen vloer.

Tip 4: Vertrouw op het deskundige advies van professionals

En last but not least: weet je niet waar je moet beginnen? Klopt dan even aan bij een professional!

Voordat je een tweedehands piano online koopt, raden we je aan om advies in te winnen bij specialisten zoals je pianodocent, een pianotechnicus of een gespecialiseerde pianowinkel.
Deze professionals hebben de kennis en de ervaring om de staat, speelbaarheid en mogelijke reparatiekosten van de piano te beoordelen. Met hun deskundige begeleiding kan je de juiste keuze maken en een kwalitatieve tweedehands piano vinden waar je jarenlang plezier van zal hebben.

Benieuwd naar ons aanbod tweedehands piano’s om te kopen?
Surf naar ons overzicht.

Aan de meeste piano’s wordt nog uitgebreid gewerkt. Om een tweedehands piano terug in zijn muzikale kracht te zetten, zijn er immers heel wat arbeidsintensieve uren nodig. Elke handeling moet uiterst precies uitgevoerd worden. En dus 88 keer; want 88 toetsen, weet je wel…
Het is dankzij het vakmanschap en de technische ervaring van Dries dat tweedehands piano’s bij ons nieuw leven ingeblazen worden. De muzikale ziel van het instrument wordt dankzij het perfect afgestelde mechaniek terug in ere hersteld.

Daarom hebben pianisten die bij ons langskomen vaak meteen een ‘muzikale klik’ wanneer ze op één van onze tweedehands piano’s of vleugels spelen.

Dus, ben jij op zoek naar een goede tweedehands piano?
Spring dan eens bij ons binnen!

Je bent welkom om bij ons advies in te winnen over tweedehands piano’s.
Je ben welkom om ze te bespelen en betoverd te worden door hun technische én muzikale kwaliteiten.

Kortom…
Je bent van harte welkom!


Paasvakantie 2024

We waaien even uit aan zee… Onze winkel is terug open op zaterdag 6 april van 10u tot 12u. Piano stemmen? Stemafspraken kan je voortaan zelf inplannen via onze tool.Je kan uiteraard ons steeds bereiken via 057 33 41 89.


Lees meer
30 jaar Piano's Verhulst

30 jaar Piano’s Verhulst

Van een kleine winkel in hartje Poperinge tot een eigen toonzaal met atelier en magazijn en alles ertussenin… Piano’s Verhulst heeft de voorbije 30 jaar niet stilgezeten! Bart Verhulst, pianist en pianodocent aan de Kunstacademie in Poperinge en Ieper, startte 30 jaar geleden het bedrijf Piano’s Verhulst op. Hij was immers gedreven om pianomuziek en …


Lees meer
bancontact
belfius
ideal
kbc
maestro
mastercard
visa
gls_group_gls_logo_svg
vvpn-logo-zonder-txt-200-1