Zoeken

FAQ

Akoestische piano's en vleugels

Hoe herken je een piano met een bovendemper?

Een piano met een bovendemper is te herkennen aan de lat boven de hamers met dempertjes die de snaren dempen. In moderne mechanieken zijn de hamers direct zichtbaar, terwijl de dempers verborgen zijn onder de hamers. Soms is er ook een moderator (vilten dempstrook) aanwezig boven de hamers.
Piano's met een bovendemper werden tot circa 1920 gefabriceerd. Het gaat dus ook meestal over instrumenten die meer dan 100 jaar oud zijn.

 

Een piano met bovendemper

Waarom een piano met bovendemper weinig waarde heeft...

Een piano met bovendemper heeft weinig waarde omdat deze piano's een eerder galmende klank (blijven) hebben en dus minder geschikt zijn voor het repertoire van vandaag.
De reden hiervoor is dat de klank bij zulke piano's slecht gedempt wordt. De demping zit immers erg hoog op de snaar waardoor de demping minder effectief is. Hierdoor klinkt de piano eerder 'oud'. Het gaat dan niet over het juist gestemd zijn of niet, maar eerder over het feit dat de nagalm erg aanwezig blijft. Dit kan een bewuste keuze zijn als je van zo'n klank houdt, maar voor het hedendaagse repertoire voor beginners tot gevorderden is dit eerder niet echt wenselijk. Je kan dit soort klank dan ook niet wegwerken met een stembeurt...

Al zijn er natuurlijk wel merken die uitstekende piano's met bovendemper gemaakt hebben zoals Blüthner en Ibach. Piano's van deze merken kunnen vandaag nog van waarde zijn als deze al die tijd goed onderhouden werden.

 

Worden piano's met bovendemper nog gestemd?

Piano's met een bovendemper worden vaak niet meer gestemd.

Enerzijds omwille van de leeftijd van het instrument. Piano's van meer dan 100 jaar oud zullen wel periodes gekend hebben waarbij er minder naar omgekeken werd. Hierdoor zullen verschillende onderdelen best wel afgezien hebben.
Wanneer je dan de piano stemt, kom je als pianotechnicus zeker en vast enkele problemen tegen die gegarandeerd intensieve reparaties (lees: restauraties) vragen.
Dan wordt het al snel een dure klus...

Anderzijds zal zo'n piano nooit echt zuiver klinken. Ook niet na een stembeurt van een gediplomeerde pianostemmer.
Daarom dus dat pianotechnici en pianostemmers meestal vriendelijk bedanken voor het stemmen van een piano met een bovendemper. Zij worden niet vrolijk van het resultaat en jij zal ook eerder teleurgesteld zijn...

 

Ons advies?

Heb je zo'n instrument in je woonkamer staan met een mooie familie-geschiedenis?
Koester het als een muzikale herinnering en waardeer het als een prachtig decoratief stuk in je interieur.

Heb je de kans om zo'n instrument (bijna) gratis te krijgen?
Dan zouden wij adviseren om vriendelijk te bedanken en toch uit te kijken naar een piano met een modern mechaniek.

 

Leveren van piano's

Wanneer je op een appartement of een studio woont of wanneer de piano op een verdieping moet geplaatst worden, kan Piano's Verhulst hiervoor zorgen. We werken hiervoor samen met enkele professionele partners.

Vermeld dit zeker bij je bezoek aan onze toonzaal of in de communicatie per mail. Dan houden we hier rekening mee.

Piano huren

Piano's Verhulst verhuurt voornamelijk digitale en akoestische piano's in West-Vlaanderen.
Woon je niet in deze regio, maar heb je interesse in een bepaalde piano of vleugelpiano? Neem dan zeker contact met ons op! Misschien is een huurkoop-contract of een aankoop met betaling in termijnen een optie!

Wanneer je een piano wil huren, betaal je een laag maandelijks bedrag en een waarborg. Wanneer je na een tijd overtuigd bent dat piano spelen leuk is, kan je overwegen om een piano te kopen. Je levert je huurpiano dan weer in en je kiest zelf een ander instrument uit. In bepaalde gevallen kan je hiervoor een deel van je huurgeld in mindering brengen bij de aankoop van je nieuwe piano.
De meeste jonge kinderen starten met het huren van een piano. Zo kan je veilig en zonder grote investering ontdekken of piano spelen iets voor jou is en later, met geoefende oren en vingers, een meer bewuste keuze maken wanneer je op zoek gaat naar je eigen instrument.

 

Wanneer je een piano wil huurkopen, betaal je een voorschot, een vast maandelijks bedrag en een afkoopsom.
De prijs per maand ligt iets hoger omdat je bij deze formule een piano kan kiezen uit een hogere prijsklasse met meer technische en creatieve mogelijkheden.
Het verschil met een piano huren is dat je dit instrument in termijnen aan het afbetalen bent. Je hoeft niet meer van instrument te veranderen.
Wil je het contract toch stopzetten? Dat kan! Er is ook bij huurkopen geen enkele aankoopverplichting.

Bij Piano’s Verhulst kan je een nieuwe of recent tweedehandse digitale piano huren. Dit zijn piano’s uit de instapreeksen van topmerken zoals Yamaha, Roland, Kawai en Casio.

Troeven van onze elektrische huurpiano’s:

  • Enkel kwaliteitsmerken: Yamaha, Roland, Kawai en Casio
  • Piano wordt volledig gemonteerd geleverd.
  • Gratis levering begane grond (*)

Hoewel digitale piano's in allerlei afwerkingen en kleuren te verkrijgen zijn, bestaat onze voorraad huurpiano's voornamelijk uit mat zwarte digitale piano's. Het model en de kleur van de digitale piano die bij je thuis geleverd wordt, kan je helaas niet kiezen. We leveren immers uit volgens de actuele beschikbaarheid.

bancontact
belfius
ideal
kbc
maestro
mastercard
visa
gls_group_gls_logo_svg
vvpn-logo-zonder-txt-200-1