Piano stemmen

Mijn piano stemmen

Een piano of vleugel ontstemt omwille van diverse factoren. Naast de intensiteit in gebruik hebben ook de relatieve luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen een sterke invloed. Om je instrument in optimale conditie te houden, raden wij aan om je piano of vleugel minstens één keer per jaar te laten stemmen.

Hoeveel kost een piano stemmen?

Een stembeurt in zuid West-Vlaanderen (regio Westhoek – Oostduinkerke – Diksmuide – Roeselare – Kortrijk) kost 99 euro (incl. btw). Buiten deze regio komt er een kilometervergoeding bij. Deze tarieven gelden van maandag tot en met vrijdag tijdens de kantooruren (tot 17u30). Na 17u30, in het weekend en op feestdagen gelden afwijkende tarieven.

Je kan na de stembeurt betalen met Bancontact, Payconiq of met overschrijving.

FAQ

Hoe vaak moet je je piano stemmen? Dat is moeilijk te zeggen. Wij adviseren om de piano minstens jaarlijks te stemmen.

Enerzijds omdat de luchtvochtigheid tussen de seizoenen sowieso een impact heeft op de toonhoogte.

Anderzijds zorgt het regelmatig stemmen van de piano ervoor dat de toonhoogte langer stabiel blijft en de piano minder snel vals wordt.

Bovendien kijken wij bij een stembeurt ook enkele belangrijke punten van het mechaniek na (bijv. toets blijft hangen, pedalen werken stroef, …). Hierdoor worden kleine en grotere problemen snel opgespoord en aangepakt.

Een stembeurt in zuid West-Vlaanderen (regio Westhoek – Oostduinkerke – Diksmuide – Roeselare – Kortrijk) kost 99 euro (incl. btw). Buiten deze regio komt er een kilometervergoeding bij.

Deze tarieven gelden van maandag tot en met vrijdag tijdens de kantooruren (tot 17u30). Na 17u30, in het weekend en op feestdagen gelden afwijkende tarieven.

Luchtvochtigheid

De piano bestaat uit hout dat kan krimpen en uitzetten. Dat gebeurt door de wisselende luchtvochtigheid: in de zomer is er een grote luchtvochtigheid, in de winter stookt de verwarming bijna elke druppel water weg en is er een lage luchtvochtigheid. Als de zangbodem uitzet, komt de snaar onder spanning te staan en stijgt de toonhoogte. Als de zangbodem krimpt, komt de snaar losser te liggen en daalt de toonhoogte.

Elasticiteit van de snaren

De snaren van de piano staan onder hoge spanning. De snaren rekken hierdoor heel langzaam beetje bij beetje uit. Hierdoor daalt de toonhoogte. Bij een nieuwe snaar merk je dit verschil direct; dit is een kwestie van uren of dagen vooraleer de piano ‘vals’ klinkt. Maar ook bij een piano van 100 jaar  blijven de snaren uitrekken.

Door zelf te spelen

Wanneer je een toets aanslaat, tikt de hamerkop tegen de snaar. Bij een concerto van Rachmaninov zullen de snaren sneller ‘stress’ ervaren waardoor de toonhoogte daalt. Bij een rustiger werk, ontstemt de piano minder snel.

Om de piano te reinigen gebruik je best een microvezeldoek en geen ruwe doek van katoen of andere materialen. Is de piano vuil of zie je vette plekken? Met een druppel speciale pianopolish (te koop bij Piano’s Verhulst) verdwijnen ze vliegensvlug.

Voor het poetsen van het klavier kan je een licht vochtige doek gebruiken waarna je de toetsen meteen afdroogt.

Plaats geen voorwerpen (bijv. fotokader) op de piano. Ze kunnen de toon beïnvloeden en trillingsgeluiden veroorzaken. Bovendien krijg je zo snel diepe krassen in het bovenblad.

Een instrument, van piano tot viool, wordt in het algemeen op 440 Hz gestemd. Zo klinken alle instrumenten gelijk wanneer ze samen spelen.
Wanneer een piano lang niet gestemd werd, is het soms beter om de piano in meerdere stembeurten langzaam naar 440 Hz te stemmen. Zo krijgen de snaren de tijd om te wennen aan een grotere spanning en klinkt de piano minder snel vals.

Wanneer is 440 Hz belangrijk? Wanneer je samenspeelt met andere instrumenten, wanneer je wil spelen met een cd, wanneer je een partituur wil spelen die je op je app vindt (bijv. Flowkey van Yamaha), wanneer je samen wil spelen met een filmpje van YouTube, …
Als de piano dan niet gestemd is op 440 Hz, zal de piano vals klinken.

Dries Verhulst is gediplomeerd pianotechnicus en -stemmer. Hij heeft het certificaat ‘VvPN Certified Piano Tuner‘ behaald; een certificaat dat enkel bij een geslaagd examen wordt uitgereikt door de VvPN (Vereniging voor Pianotechnici Nederland). Dit certificaat geldt als kwaliteitslabel voor een pianostemmer; zo haal je zeker een professionele pianostemmer in huis!

Dries Verhulst - Pianostemmer

Dries Verhulst

Dries Verhulst studeerde van 2007 tot 2010 aan het HMC Amsterdam waar hij de opleiding Pianotechniek volgde. in juni 2010 studeerde Dries af als Pianotechnicus. Naast het diploma pianotechnicus is hij ook gecertificeerd pianostemmer. Dit label wordt enkel toegekend na het afleggen van een examen pianostemmen.

Vraag een stembeurt aan

pianovleugel
Dries Verhulst is gediplomeerd pianotechnicus en -stemmer. Hij is ook gecertificeerd door de VvPN, de vakvereniging voor pianotechnici.