Piano huren of kopen? 4 tips waarop je moet letten

Piano huren of kopen? 4 tips waarop je moet letten

Piano huren of kopen? 4 tips!

Tip#1
Een piano huren of kopen: ontdek welke formule voor jou het beste past.

Piano huren?Wanneer je een piano huurt, kun je vaak enkele maanden huurgeld in mindering brengen bij een latere aankoop. Dit is dubbel interessant!
Enerzijds kun je hierdoor even afwachten of je graag piano speelt en of je dat ook op langere termijn graag zal doen. Stel dat je je toch bedenkt, heb je slechts een beperkt bedrag geïnvesteerd.
Anderzijds kun je door te huren de aankoopprijs van de piano wat spreiden. Je kunt immers vaak een deel van je huurgeld in mindering brengen bij de aankoop.
Wanneer je een piano koopt, geniet je vaak van een extra voordelige prijs. Bovendien wordt er vaak bij directe aankoop van een piano een pianobankje en een gratis stembeurt aangeboden. Deze voordelen heb je niet altijd bij een huurformule.

Welke huur-formule is het meest voordelig?

Vaak spreekt men van ‘piano huurkopen‘. Dit betekent doorgaans dat je de piano eerst kunt huren en deze vervolgens, na een vastgelegde periode,  kan aankopen. Hierbij kun je (een deel van) het reeds betaalde huurgeld in mindering brengen van de aankoopsom. Hoeveel maanden huur of welk aandeel je van het huurgeld in mindering kunt brengen, kan erg verschillen tussen de pianowinkels onderling. Dit is een interessante parameter om te vergelijken!

Een andere mogelijkheid is een ‘piano leasen‘. Dit betekent dat je de aankoopprijs van de piano bijvoorbeeld in 48 delen verdeelt en dus de piano over 48 maanden (4 jaar dus) betaalt. Dit is vaak een interessante optie voor pianisten die meteen met een erg kwalitatieve piano willen starten en bereid zijn om een iets hoger bedrag per maand te betalen. Na 48 maanden is de piano van jou en heb je dus de aankoopsom netjes kunnen spreiden.

Een piano huren is, strikt genomen, enkel huurgeld betalen zonder dat dit in mindering kan gebracht worden bij aankoop. Deze formule wordt niet vaak aangeboden; huurkopen is eigenlijk interessanter.

Tweedehands piano huren of kopen - George SteckTip#2
Bepaal of je een nieuwe of tweedehands piano wil.

Eigenlijk maakt het niet echt uit of je een nieuwe of een tweedehands piano neemt. Vaak zal je budget je wel hierin leiden. Een tweedehands piano huren, is interessant als je een beperkt(er) budget per maand wil besteden. Let dan wel op dat de piano 3 pedalen heeft (en geen 2). Informeer ook steeds of je bij een huurkoop-formule later nog kunt overschakelen op een andere, betere piano. Een nieuwe piano van een kwaliteitsmerk, zoals bijvoorbeeld de b1 van Yamaha, heeft als voordeel dat dit instrument op vlak van muzikaliteit meteen heel wat (meer) te bieden heeft. Dit ervaar je wel pas op het ogenblik dat je al wat piano-ervaring hebt opgebouwd, maar dit is niet onbelangrijk op lange(re) termijn!
Onze tip: als je budget het toelaat, ga je beter voor een nieuwe of tweedehands piano uit het middensegment. Dit geldt zowel voor digitale als akoestische piano’s.

Tip#3
Misschien is een digitale piano huren de beste optie?

Voor jonge, beginnende pianisten is een digitale piano huren een interessante optie. Een digitale piano is compacter qua meubel, je kunt met of zonder hoofdtelefoon spelen en de prijs ligt wat lager dan een akoestische piano. Zoals hierboven reeds vermeld, kun je de aankoopprijs spreiden doordat een bepaald aantal maanden huurgeld in mindering kan gebracht worden bij aankoop. Daarnaast is het huurgeld per maand relatief beperkt: je huurt al een nieuwe digitale piano van Yamaha vanaf 45 euro!
Hou er wel rekening mee dat een kwalitatieve digitale piano (bijv. de Clavinova CLP 625  van Yamaha) een uitstekend instrument is om te starten, maar dat je misschien na verloop van tijd toch muzikaler zal kunnen spelen op een akoestische piano. Geen nood, dan is het tijd om opnieuw bij ons binnen te springen en alle mogelijkheden te overlopen.

Tip#4
Huur of koop je piano bij een echte pianowinkel.

Op het internet worden soms tweedehands piano’s te koop aangeboden voor een appel en een ei. Laat je niet misleiden! Een akoestische piano vraagt (jaarlijks) onderhoud. Zelfs als je er niet op speelt. Wanneer een instrument jarenlang niet gestemd werd en in ruimtes gestaan heeft met grote temperatuurverschillen of grote veranderingen qua luchtvochtigheid, dan kun je onmogelijk nog van een kwalitatieve piano spreken. Bovendien: hoe werd de prijs van de piano bepaald? Hoe raakt die piano thuis?
Ook tweedehands digitale piano’s worden wel eens online aangeboden. Ook hier: wees alert zodat je geen model aankoopt dat niet meer ondersteund wordt door de service-punten van dat merk. Digitale piano’s evolueren nu eenmaal sneller op vlak van elektronica dan akoestische piano’s.

Piano huren of kopen? Bij een pianowinkel ben je zeker dat:

  • je een kwalitatieve piano aankoopt of huurt.
  • je perfect op de hoogte bent welke reeks van digitale piano’s het meest recent is en of er (binnenkort) een nieuwe reeks uitkomt
  • je digitale piano in perfecte staat is
  • het mechaniek van je akoestische piano helemaal werd gecontroleerd
  • de piano aan huis geleverd wordt
  • je steeds op professioneel advies kunt rekenen
  • je, als goede klant, altijd een streepje voor hebt

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *